Várandósság
alatt a magzat a köldökzsinóron és a méhlepényen keresztül kapja az édesanyától
a tápanyagot, teljes egészében azt, amit ő elfogyaszt. Ezért kell ilyenkor
nagyon felelősségteljesen és tudatosan táplálkoznunk, hiszen az ekkor bevitt
táplálékok gyermekünknek nem csak a magzati fejlődését befolyásolják, hanem
egész későbbi életére is kihatnak. Tekintsük át, mire van ilyenkor szükség, és
mivel tudjuk azt biztosítani mind gyermekünk, mind saját magunk számára.
Folsav (B9 vitamin):
Vízben oldódó vitamin.
Szerepe:
A vörös vérsejtek termeléséhez szükséges, valamint az idegrendszer és a gerinc
fejlődését támogatja. Ezért van szükség többszörös bevitelére a várandósság
első 12 hetében. Mivel az örökítő anyag termelésében is fontos szerepet
játszik, már teherbeesés előtt érdemes odafigyelni fokozott bevitelére.
Mi
tartalmazza? Máj, leveles zöldségek, karfiol, zöldbab, bab, borsó, élesztő,
tojássárgája, szója, dió, mogyoró.
C-vitamin: Vízben oldódó
vitamin.
Szerepe:
Segíti a méhlepény normális működését, erősíti az immunrendszert, valamint
nélkülözhetetlen a vas felszívódásában.
Mi
tartalmazza? Zöldpaprika, paradicsom, salátafélék, káposzta, nyers
bogyósgyümölcsök, citrusfélék, csipkebogyó, homoktövis.
D-vitamin: Zsírban oldódó
vitamin.
Szerepe:
A kálcium- és foszforháztartást szabályozza, és azok felszívódását segíti elő,
így a csontképződésben játszik fontos szerepet. Bevitele a várandósság
előrehaladtával egyre lényegesebb.
Mi
tartalmazza? Máj, tojássárgája, tej, tejtermékek, olajos magvak és
halmájolajok. Előanyagból a bőrben is képződik napfény hatására.
E-vitamin: Zsírban oldódó
vitamin.
Szerepe:
Az izom- és idegpályák fejlődéséhez és működéséhez szükséges.
Mi
tartalmazza? Hidegen sajtolt növényi olajok, olajos magvak, gabonacsírák,
brokkoli, zöldborsó, spenót, spárga, zeller, hús, máj és tojás.
Kálcium:
Szerepe:
A csontok és a fogak szilárdságát biztosítja, valamint az izomműködéshez és az
idegi ingerületvezetéshez is nélkülözhetetlen. Várandósság alatt a normális
mennyiség dupláját érdemes fogyasztani belőle.
Mi
tartalmazza? Olajos magvak (mogyoró, dió, mák), amarant, zöldségek, teljes
kiőrlésű gabonatermékek, zabpehely, tejtermékek, ásványvizek.
Felszívódását
több tényező befolyásolja, például a szervezet D-vitamin ellátottsága, a
táplálékokban lévő fehérjemennyiség, és az elfogyasztott élelmiszerek
savtartalma.
Vas:
Szerepe:
Biztosítja a vérben az oxigén szállítását, ugyanis részt vesz a hemoglobin
felépítésében. Szerepet játszik a sejtek növekedésében és regenerációjában is.
Fokozott bevitelére azért van szükség, mert egyrészt a magzatnak vasraktárakat
kell képeznie a születése utáni időszakra, ugyanis az anyatejbe nem tud
kiválasztódni a vas, másrészt az anya szervezete is több hemoglobint állít elő
a várandósság során, így fontos annak folyamatos pótlása.
Mi
tartalmazza? Legjobban állati eredetű élelmiszerekből szívódik fel, mint a sovány
húsok, belsőségek, tojás, máj (várandósság alatt csak mértékletes fogyasztása
javasolt magas A-vitamin tartalma miatt). Növényi eredetű vasforrások:
fűszernövények (kakukkfű, petrezselyemzöld), tökmag, szezámmag, napraforgómag, mogyoró,
mák, amarant, száraz bab, lencse, borsó, brokkoli, spenót, vargánya gomba,
csipkebogyó, csalánlevél (teának vagy főzeléknek).
Felszívódásához
elengedhetetlen a C-vitamin jelenléte, a fekete tea és a kávé pedig gátolják a
felszívódását!
Jód:
Szerepe:
A pajzsmirigyhormonok alkotórésze, fontos szerepet játszik az anyagcsere és a
vérkeringés szabályozásában. A káros környezeti radioaktív sugárzások kivédésében
is segít.
Mi
tartalmazza? Tengeri élőlények (algák, moszatok, halak, rákok, kagylók),
jódozott tengeri só, fokhagyma, spenót, brokkoli, zabpehely, mandula.
Cink:
Szerepe:
Az inzulin alkotóelemeként a vércukorszint szabályozásában vesz részt.
Jelenléte fontos az immun- és az idegrendszer működéséhez, valamint kb. 200
enzim összetevője.
Mi
tartalmazza? Húsok, tojás, máj, osztriga, tejtermékek, mogyoró, dió, mandula,
zabpehely, hüvelyesek, káposztafélék, gumós zöldségek, hagyma.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése